سفرنامه عتبات / شیخ الطائفه محمدبن حسن طوسی
محمد بن حسن طوسی معروف به شیخ طوسی و شیخالطایفه از علمای به نام شیعه در قرن 5 هجری بوده .دوران زندگی این ایشان معاصر با عالمان بزرگی هم چون شیخ مفید ، شیخ صدوق و سید مرتضی بوده است .
شیخ الطائفه ؛ محمد بن حسن طوسی در ماه رمضان سال 385 هجری قمری در طوس متولد شد . اما تاریخ دقیق (روز) تولد وی در دست نیست !
وی از کودکی آغاز به آموختن علوم اسلامی کرد. و در سن 23 سالگی اش ؛ خراسان را به قصد عراق ترک کرد و به بغداد رفت تا از محضر بزرگترین دانشمند شیعه آن عصر یعنی شیخ مفید کسب فیض کند .
شیخ طوسی در دوران جوانی به درجه اجتهاد رسید. وی کتاب تهذیب الاحکام را که یکی از کتب اربعه ی ما شیعیان است ؛ در این دوره و با پیشنهاد استادش شیخ مفید تألیف کرد.
الاستبصار فیما اختلف من الأخبار از دیگر کتب اربعه ما شیعیان است که با موضوعیت احادیث فقهی توسط شیخ الطائفه تالیف شده است . تالیفات این عالم بزرگوار به حدود ۵۱ اثر می رسد با موضوعات حدیث و رجال و تفسیر و فقه و اصول و کلام و ادعیه .
شیخ طوسی پنج سال در محضر شیخ مفید شاگردی کرد . و بعد از مرگ شیخ مفید نزد شاگرد او سید مرتضی حاضر شد و ۲۳ سال در محضر سید مرتضی تلمذ نمود .
سید مرتضی علم الهدی به سال 436 درگذشت و پس از وی شیخ طوسی به مرجعیت شیعه شناخته شد.
از باب الطوسی حرم امام علی علیه السلام (شهر نجف) که خارج شویم در ابتدای شارع الطوسی مزار عالم بزرگوار شیخ الطائفه محمد بن حسن طوسی است:
در چندین سفری که به نجف داشتم هر بار که به مزار شیخ طوسی رفتم به دلیل تعمیرات ٬ در ِ مقبره ایشان بسته بود . تا اینکه در این سفر بطور کاملن اتفاقی موفق به زیارت مزار ایشان شدم .
طبق معمول سفرهای گذشته به جلوی مقبره شیخ طوسی رفته بودم . مقبره بسته بود و اطرافش هم مصالح ساختمانی ریخته شده بود . ایستاده بودم بیرون در و داشتم فاتحه ای نثار روح حضرت شیخ می کردم که خادم آنجا آمد و خواست در ِ مقبره را باز کند و به داخل برود که از فرصت استفاده کردم و از او اجازه خواستم که به مزار شیخ بروم . خادم اول کمی اعلام نارضایتی کرد و گفت که مقبره در حال تعمیر است اما بعد که اصرارم را دید در را باز کرد …
نوشته ی روی سنگ مزار شیخ طوسی